Welkom op deze gratis lezing over perfectionisme!

Door Marcel Hendrickx, auteur van ‘Zeg me dat ik oké ben’

het Ontwikkelingsinstituut • dinsdag 3 oktober • 20 uur
Koningsteen, Oxdonkstraat 168, 1880 Kapelle op-den Bos
© Burning Man 2016

Bevrijd je van het patroon van perfectionisme en (her)ontdek het vrije kind in jezelf

Perfectionisme ontstaat meestal in de kinderjaren. Als kind ontvang je de boodschap, vaak impliciet, soms heel expliciet, dat je niet oké bent zoals je bent, dat je misschien zelfs niet gewenst bent. De boodschap zelf is doorgaans niet slecht of afwijzend bedoeld maar komt wel zo binnen. Je gaat dan ‘je best doen’ om wel oké gevonden te worden. Je besluit voor jezelf dat de acceptatie en het oké-gevoel niet van jezelf kunnen komen, integendeel, alleen anderen kunnen je die geven. Het wordt een overtuiging die zich in je onderbewuste nestelt en die je dus ‘onbewust’ blijft achtervolgen.

Elke situatie waarin een mens opgroeit is uniek, en tal van factoren kunnen je bewust of onbewust doen besluiten dat je niet oké bent zoals je bent. Het kan gaan om een bepaalde sfeer, om allerlei verwachtingen, uitspraken en handelingen van je ouders, familie, leerkrachten of anderen. Het kan gaan om traumatische ervaringen, resolute veranderingen in je leven, enz.

Marcel Hendrickx is de auteur van het boek Zeg me dat ik oké ben – Over perfectionisme en bevestigingsdrang (5de druk). Een fragment:

“De kern van perfectionisme is de onblusbare drang naar bevestiging. Alle symptomen vloeien voort uit het voortdurende zoeken naar aanvaarding en het compenseren van het ‘ik ben niet oké’-gevoel.

In wezen zijn alle symptomen positief. Er is niets mis mee om voor anderen te willen zorgen, om kwaliteit te willen afleveren of om af en toe te twijfelen aan jezelf. Maar de voorwaarde is wel dat je daarvoor kiest, en dat is nu net het probleem bij perfectionisme.

De kern van perfectionisme is het ‘moeten’. Je hebt geen keuze, je moet de dingen op die manier doen. En als je het niet zo doet, staat er een gigantisch schuldgevoel tegenover. Mensen met perfectionisme hebben daar veel last van en willen dit uiteraard vermijden. Meestal lukt dit alleen maar als ze zich niet verzetten tegen die sterke innerlijke dwang van hun patroon.”

Voor meer informatie zie www.bevrijdjezelf.be en www.coachinggarden.be

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.