Als je iets verandert in het onderbewuste, dan is het ook echt veranderd

Zo goed als iedereen die in een burn-out verzeilt, blijkt bij nader inzien last te hebben van symptomen die wijzen op het ‘patroon van perfectionisme’. Perfectionisme, dat traditioneel geassocieerd wordt met het dwangmatig verlangen om de dingen goed te doen, is uiteraard een bekend fenomeen in de psychologie. Het ‘patroon van’ is echter veel meer dan dat. De kern ervan is iets dat ons onbewust dag en nacht aanstuurt: bevestigingsdrang!

Het goede nieuws is dat er een methodiek voorhanden is om dat perfectionisme aan te pakken. De methodiek werd en wordt onderzocht aan de psychologiefaculteit van de Katholieke Universiteit in Leuven. De eerste onderzoeksresultaten zijn nu bekend, en die zien er veelbelovend uit. Ik had erover een gesprek met Marcel Hendrickx, auteur ook van het boek Zeg me dat ik oké ben.

Het artikel is verschenen in het Tijdschrift voor Coaching. Zie www.ProfessioneelBegeleiden.nl. Je kunt het hier nalezen: TVC-2017-03-02.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.