Stress, burn-out en perfectionisme

“Perfectionisme is de rode loper naar een burn-out” (Marcel Hendrickx)

Het is goed om te beseffen dat stress niet altijd negatief of schadelijk hoeft te zijn. Positieve stress helpt je om goed te presteren of extra alert te zijn in bepaalde situaties. Negatieve stress daarentegen kan schadelijke gevolgen hebben. Als de stress te lang aanhoudt, krijg je psychosomatische klachten.

Vaak is het eerste wat je merkt een stijve nek, pijn ter hoogte van de schouders of rug- en hoofdpijn. Stress die zich blijft opstapelen, kan na een tijdje leiden tot een burn-out, die op zijn beurt nog meer stress veroorzaakt. De klachten worden dan ernstiger: slecht slapen, moeheid, weinig eetlust, hoge bloeddruk, snel bang of geïrriteerd zijn, somberheid, veel piekeren, concentratieproblemen, te veel roken en drinken, verward zijn…

Stress is echter niet de enige oorzaak van burn-out. De (werk)omgeving is en blijft een bepalende factor maar besef dat ook de manier waarop jij met stress omgaat, meespeelt. Wie symptomen van het patroon van perfectionisme vertoont is bijvoorbeeld veel vatbaarder voor stress en burn-out. Over de problematiek van stress en burn-out schreef Belinda Buysse het artikel Van stress naar burn-out en ‘gezond’ weer terug.