Doorbreek de vicieuze cirkel!

“In het leven zijn er geen oplossingen, er zijn krachten werkzaam: je moet ze hanteren en de oplossingen volgen vanzelf” (Antoine de Saint-Exupéry)

De cijfers zijn er en ze spreken boekdelen. Eén op tien werkende vrouwen zit langer dan een jaar ziek thuis. Bij de mannen is dat zelfs één op zeven. Om alles gedaan te krijgen gaan mensen alsmaar vaker in het rood. De verhouding tussen werk en privé is dikwijls totaal uit balans. Tot plots het licht uitgaat. Uitgeteld. Opgebrand.

Vaak zonder het zelf te beseffen – het gebeurt onbewust – draaien mensen mee in een vicieuze cirkel. Onder invloed van de omstandigheden, die soms echt niet meezitten, blijven ze voortdurend in dezelfde cirkel ronddraaien. Sneller en sneller. Plots gaat het niet meer en worden ze ‘gedwongen’ eruit te stappen (zie ook stress en burn-out).

Wil je dit voorkomen dan is preventie de beste remedie. Achterhaal wat jouw onbewuste drijfveer is, die maakt dat je doet wat je doet, en doorbreek de vicieuze cirkel die tegelijk je comfortzone is.